Back to All Events

Jaana Rannikko: Alkemisti


Jaana Rannikon samannimiseen teoskokonaisuuteen pohjautuva näyttely Alkemisti koostuu valokuvamontaaseista. Alkemistin teoksia ensimmäistä kertaa Jyväskylässä esittelevä näyttely avautuu Galleria Ratamossa toukokuussa 2023.

Alkemisti tarkastelee ihmismielen ja -elämän moninaisuutta. Kerrokselliset teokset pohtivat ja kyseenalaistavat todellisuuden kokemustamme. Kollaasimaiset teokset rakentuvat arkistokuvista sekä Rannikon kuvaamista valokuvista. Alunperin toisistaan irralliset fragmentit sekä ajan ja paikan tasot sulautuvat toisiinsa muodostaen yhteyspisteitä eri elementtien välille.

Teoksissa toistuvat kuvan arvoituksellisuus sekä taidehistorialliset viitteet. Kuvantekemisen ja tarinankerronnan perinteet kohtaavat nykypäivän välineet ja teknologian. Vaikka näyttely ei varsinaisesti käsittele muotokuvaa, voi teoksissa nähdä Rannikon kiinnostuksen muotokuvan historiaan.

Alkemistissa hän on purkanut muotokuvat osiin. Usein niistä on poimittu käsi eri tavoin esitettynä. Käsi näyttäytyy kuvissa auttavana, vastaanottavana ja kannattelevana.

Magiikka, uni ja surrealismi ponnistavat teoksista vahvoina kuvallisina kokemuksina. Päällekkäin asetellut kuva-aiheet rakentavat maailmoja, joita voi kohdata vain unissa, silloin kun alitajunta raksuttaa ja jäsentää koettua. Flora, fauna, silmät, kädet ja ihminen niiden keskellä kilvoittelevat teosten kuvastossa. Samoin elämän kiertokulku ja sen kokeminen. Kuvat ovat poeettisia unikuvia, jotka mahdollistavat unen kokemisen valoisaan aikaan.

Jaana Rannikko (s.1978, Rauma) on helsinkiläinen valokuvaaja ja kuvataiteilija. Rannikko valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston Taideteollisen korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2010. Hänen teoksiaan on ollut esillä näyttelyissä Suomessa sekä ulkomailla.

Näyttelyä ja työskentelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus.