Elina Brotherus - Liike 27.10.-10.12.2023

"Etsin, teen, löydän – ja otan kuvia. En puutu tilaan, mutta ihmisen läsnäolo herättää sen." – Elina Brotherus
Kansainvälisesti tunnettu valokuvataiteilija Elina Brotherus tuli tunnetuksi varhaisilla omaelämäkerrallisilla teoksillaan, sittemmin hän on taiteessaan käynyt vuoropuhelua taidehistorian, arkkitehtuurin ja maiseman kanssa. Jyväskylässä hän esittäytyy temaattisessa Tila – Aika – Liike näyttelykokonaisuudessa, joka on taiteilijan teosten tähän asti laajin esittely Suomessa.
Sarjallisesti työskentelevä Brotherus esiintyy kuviensa mallina pääasiassa itse, mutta ei itsenään. Ihmishahmo luo teoksiin niiden hienoviritteisen tunnelman ja asettaa mittakaavan kuvan muille elementeille. Kuvien hahmo voi toimia sommitelmallisena elementtinä maisemassa tai viitata historiaan tai nykypäivään – sekä todelliseen että kuviteltuun.
Liike sen monissa muodoissa on Elina Brotheruksen näyttelyn punaisena lankana Galleria Ratamossa. Punaisen pallon, huivin tai vaikka tanssijan pysäytetty liike, ja mitä erilaisimmissa asennoissa olevat ihmisveistokset haastavat katsojankin reagoimaan. Näyttelyssä on esillä myös harvoin nähtyjä herkkiä kasviaiheisia syanotypioita.
Elina Brotheruksen kuvissa korostuu itsensä haastaminen huumoria unohtamatta. Galleria Ratamossa saa Suomen ensi-iltansa tanssitaiteilija Vera Nevanlinnan kanssa kuvattu uusi videoteos, jonka maailman ensi-ilta on Norjassa vain viikkoa aiemmin
Retrospektiivinen Aika-näyttely Jyväskylän taidemuseossa esittelee laajasti Elina Brotheruksen taidetta hänen pitkän uransa varrelta. Brotherus tuli tunnetuksi varhaisilla omaelämäkerrallisilla teoksillaan. Sittemmin hän on käynyt vuoropuhelua taidehistorian, maiseman ja arkkitehtuurin kanssa. Sarjallisesti työskentelevän taiteilijan tuotannossa toistuvia elementtejä ovat ihmishahmot, heijastukset sekä hienovaraiset väririnnastukset. Valokuvan ohella näyttelyssä on esillä taiteilijan videoteoksia ajan teemalla.
Näyttelykokonaisuuden Tila-näyttely esittelee Brotheruksen uusimpia Alvar Aallon rakennuksissa kuvattuja teoksia Aalto2-museokeskuksessa.
*
Elina Brotherus (s. 1972) työskentelee valokuvauksen ja liikkuvan kuvan parissa. Brotherus asuu ja työskentelee Helsingissä ja Avallonissa, Ranskassa. Hän on suorittanut taiteen maisterin (TM) tutkinnon valokuvataiteen koulutusohjelmassa vuonna 2000.
Brotheruksen teoksia on ollut esillä lukuisissa kansainvälisissä näyttelyissä. Hän on ainoa suomalaistaiteilija, jolla on ollut yksityisnäyttely kuuluisassa Pompidou-keskuksessa Pariisissa. Brotheruksen teoksia on monissa tunnetuissa kokoelmissa, kuten Nykytaiteen museo Kiasmassa, Moderna Museetissa Tukholmassa, Saatchi-kokoelmassa Lontoossa, Tangen-kokoelmassa Norjassa sekä Pompidou-keskuksessa Pariisissa.


Henri Airo: Yritys laskea välinpitämättömyyttä & Anssi Ruuska: Haihtuva metsä
21.9.–22.10.2023


Henri Airo: Yritys laskea välinpitämättömyyttä

Valokuvataiteilija Henri Airon installaatioteos Yritys laskea välinpitämättömyyttä käsittelee erilaisia tapoja muodostaa siteitä menneeseen ja antaa merkityksiä tapahtumille. Teoskokonaisuuden keskiössä on taiteilijan läheisen kuolema rattijuopumusyliajossa vuonna 2012.

“En ole koskaan ollut kiinnostunut yliajon fyysistä yksityiskohdista. Siteeni tapahtumaan on aina ollut syvästi henkilökohtainen ja liittynyt vaikeasti jaettaviin kokemuksiin, kuten suruun ja menetykseen. Vuonna 2018 luin ensimmäisen kerran läpi poliisin tapahtumasta laatiman esitutkintapöytäkirjan. Lukiessani hämmennyin siitä, kuinka poliisi pyrki kokemaan ja merkityksellistämään tapahtumaa matematiikan avulla. Tietokoneohjelmaan syötetyillä mittauksilla tutkijat olivat luoneet kolmiulotteisen rekonstruktion törmäyksestä. Törmäysnopeuksista, lentoradoista ja vaikutusmallinnuksista tuotettiin objektiivinen videomalli, jonka jokainen esitys toimii juurruttaakseen oman kuvansa kiistattomammin osaksi todellisuutta.”

Yksitoista vuotta sitten tapahtuneella törmäyksellä ei ole silminnäkijöitä, ja kuljettaja itse oli liian humalassa muistaakseen mitään. Näin on siis täysin mahdotonta koskaan todella tietää, miten törmäys on tapahtunut.

Fotogrammetriaa, valokuvia ja tekstiä yhdistävä installaatioteos esittää kysymyksiä henkilökohtaisen ja julkisen, matemaattisen ja kokemuksellisen tiedon luonteista. Millaista tietoa ja merkityksiä matemaattiset mallinnukset voivat lopulta meille tarjota?

Anssi Ruuska: Haihtuva metsä

Ajatus - mitä jos metsät katoaisivat? Tämä abstrakti kysymys pohjautuu luonnossa nähtyyn ja koettuun muutokseen. Yllätyin Punaisen kirjan (2019) uusista uhan alle joutuneista lajeista, 6. sukupuuttoaalto on täällä ja jopa hömötiainen on erittäin uhanalainen! Suurin syy ja uhka tälle on Suomessa metsien käyttö. Tämän huolen pohjalta syntyi metsiä, avohakkuiden määrää ja monimuotoisuuden vähenemisestä käsittelevä kokonaisuus.

Näyttelytilassa kankaalle vedostettujen teosten lomassa liikkuessaan kävijä voi aistia haihtuvuuden ja ihmisen vaikutuksen luontoon.

Anssi Ruuska on Säynätsalon saaristossa asuva jyväskyläläinen valokuvataitelija. Hänen teoksiaan on ollut esillä useissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä. Teoksissaan hän käsittelee luontoa, luontosuhdetta sekä ihmisen osaa luonnon monimuotoisuuden säilyttämisessä.

Näyttelyä ja työskentelyä ovat tukeneet Taiteen edistämiskeskus sekä Raija ja Ossi Tuuliaisen säätiö.


Jenny Albrecht & Samuli Arkko: Suuri persenäyttely Kari Paajanen: Leikin loppu

20.7.–13.8.


Jenny Albrecht & Samuli Arkko: Suuri persenäyttely


Suuren persenäyttelyn lähtökohtana on kaikkien perseiden pyhyys niiden koosta, koostumuksesta, iästä ja tarinasta riippumatta.

Suurta persenäyttelyä, samoin kuin projektin aikana syntynyttä Perse-kirjaa, voidaan pitää perseennäyttönä yksipuoleiselle persekuvastolle sekä vääristyneille kehonkuville, jotka johtavat pahimmillaan häpeään, kateuteen, itsesyytöksiin, katumukseen, syömishäiriöihin, fitnessvouhotukseen tai johonkin muuhun itsensä rääkkäämiseen. Mutta miksi? Jonkin todellisen ongelman takia, vai vääristyneen kehonkuvan takia? Kehoon ja perseeseen liittyvät ongelmaan eivät siis ehkä olekaan kehossa ja perseessä, vaan ihmismielessä. Vaikka onhan se perseestä, jos ihmisen ei ole hyvä olla kehossaan, elämän mittaisen vaelluksen tomumajassaan.

Suuri persenäyttely kehottaa rakastamaan itseään ja kunnioittamaan kehoaan, olipa perse tai keho millainen tahansa.

Kari Paajanen: Leikin loppu

Leikin loppu -näyttely kokoaa yhteen valokuvia, esineteoksia ja juuri ilmestyneen
valokuvateoksen .NONE öin päivin, joka on myynnissä näyttelyn yhteydessä erikoishintaan.

Kirja ja näyttely on valokuvaaja Kari Paajasen useaan suuntaan kurottava polyfoninen autobiografia, jossa muistot ja nykyisyys lomittuvat melankoliseksi fiktion ja dokumentin kudelmaksi.

Näyttelyn avajaisissa 19.7.2030 Kari Paajasen .NONE öin päivin -kirjan julkistus


Jaana Rannikko: Alkemisti
Anna-Kaisa Vuonokari: Asunto

Jaana Rannikon samannimiseen teoskokonaisuuteen pohjautuva näyttely Alkemisti koostuu valokuvamontaaseista. Alkemistin teoksia ensimmäistä kertaa Jyväskylässä esittelevä näyttely avautuu Galleria Ratamossa toukokuussa 2023.

Alkemisti tarkastelee ihmismielen ja -elämän moninaisuutta. Kerrokselliset teokset pohtivat ja kyseenalaistavat todellisuuden kokemustamme. Kollaasimaiset teokset rakentuvat arkistokuvista sekä Rannikon kuvaamista valokuvista. Alunperin toisistaan irralliset fragmentit sekä ajan ja paikan tasot sulautuvat toisiinsa muodostaen yhteyspisteitä eri elementtien välille.

Anna-Kaisa Vuonokari: Asunto

Arki takertuu tarinoiden säikeisiin

Anna-Kaisa Vuonokarin näyttely Asunto rinnastaa kaukaisen, hiljalleen veden alle peittyvän kylän ja sumuun kätkeytyneen, tulevaisuutta pelkäävän kaupungin.

Teokset käsittelevät eri näkökulmista ja aikatasoista arjen ja tulevaisuuden rakentamista epävarmuuden alla. Maisemat, tarinat ja aika kerrostuvat ja läpäisevät toisensa. Kylä on vertauskuva tämän hetken maailmasta ja se nostalgia, jolla kohtaamme kylän, on näky siihen miten kohtaamme oman väistämättä muuttuvaan tulevaisuuteemme.


Harri Pälviranta: Väkivallan koreografia

31.3.-23.4.2023


Jyrki Markkanen: Alueet
11.2.–19.3.2023

Galleria Ratamon ja Luovan valokuvauksen keskuksen osuus kaksoisnäyttelystä Kokoelmat / Alueet kuvittaa pääasiassa ajanjaksoa, jolloin vähitellen siirryin Jyväskylästä Imatralle, siis uuden ympäristön haltuunotosta.